2009. július 9., csütörtök

Rókagomba-vadászat

Hála a sok napsütésnek és esőnek az egyik legfinomabb ízű és illatú gomba előbújt.
Nem is gondolná az ember amíg nem találkozik vele, hogy ez a kis növény, ami a föld alól bújik ki titokzatos körülmények között előre meghatározhatatlan helyeken, milyen kis csodalény. Az illata nem is gombáéra hasonlít, inkább valamilyen gyümölcsre.
A személyes vélemény mellett néhány tényadat:

Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius)

Általános jellemzők
Az avarból előbukkanó sárga, szabálytalan formájú kalapkák a gombászók nagy öröme. Többnyire párosával, vagy tágabb csoportban nő lombos vagy tűlevelű erőben.
Legutóbbi felbukkanási helye:
A Bükkben sok helyen: SZARVASKŐBEN a régi úttörőtábor környékén, és Felsőtárkány határában is felbukkantak szép számban. Kár, hogy a faluban nincs gombaszakértő, csak Egerben.
Aromája:
Illata kellemes, gyümölcsös, főként a fiatal példányoké.
Testfelépítése:
Szabálytalan formájú, hullámos, egyenetlen és többnyire aláhajló szélű a kalapja. Színe élénk-sötétsárga, amely viágossárgára, vagy fehérre fakulhat, foltosodhat. Húsa vastag, erős. A tönkre lefutó lemezek valójában redők, melyek letörölhetők a tönkről. Helyenként, főleg a tönk felé a lemezek keresztbe elszakadoznak, leválhatnak róla. A tönk sárgás-fehéren foltos lehet. Méretei: max. 10 cm magas, kalap max. 8 cm átmérőjű.
Egyéb jellegzetességek:

Gyökérkapcsolt gomba, lombos és tűlevelű fákkal is együtt él. Az utóbbi időben ritkulónak írják.
A "cibarius" jelentése ehető.
Összekeverhető a mérgező Világító tölcsérgombával.
Egyéb nevek: Nyúlica, Csirkegomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése